Bloemen verzorgen

Tips & tricks

Bloemen verzorgen

Je kocht een boeket of je kreeg een prachtexemplaar cadeau. Dan wil je hier natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. We verzamelden voor je de belangrijkste tips.


Het is van belang om je bloemen zo snel mogelijk in een vaas te zetten. Dit voorkomt dat de bloemen te lang zonder water staan.

 

Bij een bloemstuk is het van belang om de pot waarin het bloemstuk gestoken is bij te vullen met water. Vul daarna de pot regelmatig bij met water. Zo geniet u lang van uw bloemstuk.


De gespecialiseerde bloemenzaak waar het boeket gekocht werd, heeft onderstaande acties al doorlopen. Het is belangrijk dat jij het opnieuw doet bij je thuis.
  
SCHUIN AFSNIJDEN VAN DE BLOEMEN
 
Het kan dat je boeket een tijdje zonder water heeft gestaan of gelegen. Dit zorgt ervoor dat de onderkant van de stelen uitdrogen. De haarvaten in de stelen kunnen dan minder water opnemen waardoor de bloemen eerder slap gaan hangen.


Het schuin afsnijden van de bloemen is zeer belangrijk. Dit hoeft niet veel te zijn. +/- 2 cm is voldoende.Het zorgt voor voldoende watertoevoer en bacteriën hebben een minimale kans hebben om de bloem te infecteren waardoor deze zullen gaan slap hangen.
 
Gebruik bij voorkeur een scherp mes. Ander gereedschap zoals een botte snoeischaar zal de haarvaten afknijpen,waardoor de bloemen slechter water opnemen. 


 
EEN PROPERE VAAS
 
Een schone vaas is van levensbelang voor bloemen, bij voorkeur een glazen vaas. Aan de wand van een glazen vaas hechten bacteriën zich minder snel wat de levensduur van bloemen weer verlengt. 


Ook kunt u bij het gebruik van een glazen vaas beter zien of er voldoende water in de vaas staat. Ook kan er goed bekeken worden of het water nog vers en helder is. Troebel water is niet goed. Dat zijn ontwikkelde bacteriën, algen en dood materiaal van de bloemstelen. Ververs het water in ieder geval om de 5 dagen om troebel water en andere infecties aan de bloemen te voorkomen.


Vul een vaas altijd met schoon water, gewoon kraanwater vanaf een graad of 10 is prima. Dat is dus koud water. Exotische bloemen hebben vaker wat warmer water nodig.
 

SNIJBLOEMENVOEDING
 
Door snijbloemenvoedsel toe te voegen aan het vaaswater blijven de bloemen echt langer staan. Ze blijven langer mooi maar ook zal de bloem beter in bloei komen.


Let wel op dat het niet te weinig water is wat u gebruikt in combinatie met de bloemenvoeding. Teveel voedingsstoffen kunnen zorgen voor een verbranding van bloemstelen en bladeren.


Met chloor kan je je vazen perfect uitwassen en de bacteriën verwijderen. Maar combineer geen druppeltje chloor met snijbloemenvoedsel. In snijbloemenvoeding zit namelijk ook al een bacteriën dodend middel.

Ververs om de paar dagen het water.


 

 


 
HET BLAD VAN DE STELEN HALEN
 
Om vervuiling van het water te voorkomen, is het van belang dat er geen blad (tulpen uitgezonderd) in het water komen. De bladeren gaan namelijk in het water rotten. Dit zorgt weer voor bacteriëngroei en dat is weer niet goed voor de bloemen. De doornen van rozen kunnen gewoon blijven zitten aan de steel.
 
UITGEBLOEIDE BLOEMEN UIT HET BOEKET VERWIJDEREN
 
Haal de bloemen die zijn uitgebloeid zijn uit het boeket, want die vervuilen het water en bacteriën kunnen dan sneller de vrije hand krijgen en de andere bloemen aantasten.
 

 


  
ZON OF TOCHT
 
Snijbloemen houden niet van zon, tocht of warmte. De warmte of tocht versnelt het verbruik of verlies van vocht bij bloemen. De bloemen verliezen sneller vocht dan dat ze het op kunnen nemen. Daardoor verouderen of verslappen de bloemen veel sneller. Ze gaan dan hangen. 

Een tochtige plek is eveneens niet goed voor de bloemen. Door tocht verdampen bloemen meer vocht dan dat ze kunnen opnemen, daardoor gaan de bloemen ook eerder slaphangen.


Hoe slapen ze ’s nachts? Bloemen vinden het fijner om ’s nachts een beetje af te koelen: zet ze op een lekker frisse plek

 

 
FRUIT EN GROENTE
 
Zet bloemen niet bij fruit of een fruitschaal in de buurt. Fruit ondergaat namelijk een rijpingsproces. Dit rijpingsproces gaat gepaard met het uitstoten van ethyleengas. Dit gas is voor de bloemen schadelijk. Bloemen leven hierdoor minder lang in de vaas en gaan dus sneller slap hangen.

 


  


_____________________________________________________________________________


Foto's : 365daysofflowers


Tips u aangeboden door Euroflor bv - groothandel in bloemen, planten en benodigdheden